Przepis na ciasto focaccia 📖

Przepis na ciasto focaccia:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży świeżych
- 300ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Dodatki według uznania (np. pomidory koktajlowe, czarne oliwki, rozmaryn, sól morska)

Instrukcje:
1. W miseczce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i posyp cukrem. Odstaw na 5-10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj rozczyn z drożdży i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta przez około 5-7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
3. Przenieś ciasto do lekko natłuszczonej miski i przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
4. Gdy ciasto wyrośnie, odwróć je na stolnicę i delikatnie odgnieć, żeby uwolnić powietrze. Przełóż do natłuszczonej blaszki o wymiarach około 23x33 cm i rozciągnij, tak aby pokryło całą powierzchnię. Pozostaw na kolejne 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
5. Focaccię udekoruj według uznania. Możesz dodawać pomidory koktajlowe, czarne oliwki, rozmaryn, posypać solą morską lub innymi ulubionymi dodatkami.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut lub aż ciasto będzie złociste na wierzchu.
7. Po upieczeniu, wyjmij focaccię z piekarnika i odłóż na kratkę do ostygnięcia. Podawaj ciepłe lub zimne, krojąc na kwadraty lub trójkąty.

Smacznego!

Podobne przepisy

focaccia
cienka focaccia
pizze focaccia
focaccia bez glutenu
włoską focaccia