Przepis na pizze focaccia 📖

Przepis na pizzę focaccię:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 torebka suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki rozmarynu
- sól do posypania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Na środku zrób zagłębienie.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
3. Wlej oliwę do zagłębienia w mące, a następnie wlej rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Przenieś ciasto do dużej miski, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozciągnij je palcami, aby wypełniło całą powierzchnię blachy.
7. Czosnek drobno posiekaj, a rozmaryn utnij na mniejsze kawałki.
8. Palcami utwórz na ciastem wgłębienia, a następnie dokładnie posmaruj je oliwą z oliwek.
9. Posyp całość posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Na koniec posól do smaku.
10. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
11. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
12. Po wyrośnięciu ciasto wkładaj do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut, aż stanie się złote i chrupiące.
13. Po upieczeniu poczekaj aż trochę ostygnie, a następnie pokrój w kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

focaccia
focaccia bez glutenu
focaccia mąki
cienka focaccia
ciasto focaccia