Przepis na ciasto hiszpańskie 📖
Przepis na hiszpańskie ciasto (churros):Składniki:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Do rondla wlej wodę, dodaj olej roślinny, sól i cukier. Zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści.
2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj mąkę. Mieszaj ciągle, aż powstanie jednolita masa, która odchodzi od ścianek rondla.
3. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na chwilę, aby masa przestygła.
4. W głębokim rondlu lub garnku rozgrzej olej do smażenia.
5. Przygotuj rękaw cukierniczy z gwiazdkową końcówką. Przelej przestudzoną masę do rękawa.
6. Delikatnie wyciskaj ciasto w postaci prostych odcinków do rozgrzanego oleju. Możesz je odciąć nożem na długość około 10 cm.
7. Smaż churros na złoty kolor z obu stron.
8. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik papierowy, aby ociekł z nadmiaru oleju.
9. Posyp ciasto hiszpańskie churros cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Smacznego!