Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 📖
Składniki:- 250 g jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka krojonego rabarbaru
- szczypta soli
Kruchy rabarbar:
- 2 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Wymieszaj jogurt naturalny, cukier, jajka oraz szczyptę soli w misce, a następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć go do rondla, dodaj cukier, a następnie duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Odstaw do ostudzenia.
3. Masło pokrój na niewielkie kostki, a następnie dodaj do miski. Dodaj cukier i mąkę, a następnie delikatnie rozgnieć palcami, mieszając składniki, aż powstanie kruszonka.
4. Formę do pieczenia o średnicy około 22-24 cm posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na dno około połowę ciasta jogurtowego, a następnie równomiernie rozprowadź odcedzony, uprażony rabarbar. Na wierzch wyłóż drugą połowę ciasta jogurtowego.
5. Na wierzch ciasta posyp równomiernie przygotowaną kruszonką.
6. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż kruszonka będzie złocista.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie możesz je pokroić i podać.
Smacznego!