Przepis na ciasto karpatka 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- 200g cukru pudru
- 500ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. Masło należy rozpuścić i ostudzić.
2. Do rondla wlać wodę, dodać masło, cukier i szczyptę soli, a następnie zagotować.
3. Do wrzącej wody dodać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
4. Gotuj ciasto na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać.
5. Odstawić ciasto do lekkiego wystudzenia.
6. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
7. Gotowe ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, formując równą warstwę.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i urośnie.
9. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: w rondlu rozpuścić cukier, dodać mleko oraz budynie, gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia.
10. Odstawić krem budyniowy do ostudzenia.
11. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a następnie połączyć z budyńm, delikatnie mieszając.
12. Ostudzone ciasto przekroić na dwie cienkie warstwy.
13. Na pierwszą warstwę ciasta równomiernie rozprowadzić przygotowany krem budyniowy.
14. Przykryć drugą warstwą ciasta.
15. Całe ciasto posypać cukrem pudrem.
Gotowe! Można podawać i delektować się wspaniałym smakiem karpatki.