Przepis na ciasto karpatka z budyniem 📖
Składniki:- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. W rondlu podgrzej mleko, dodaj 2 łyżki cukru i podgotuj.
2. W misce wymieszaj budynie z 1/2 szklanki zimnej wody.
3. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej budynie, ciągle mieszając.
4. Gotuj budynie przez kilka minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
5. W dużej misce utrzyj 200 g masła z 1/2 szklanki cukru.
6. Dodaj 3 żółtka do masy masłowej i wymieszaj.
7. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
8. Oddziel białka od żółtek.
9. Utrzyj białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
10. Na natłuszczonej blaszce wyłóż przygotowane ciasto.
11. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
12. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na pół równo.
13. Na dolną połowę ciasta wyłóż schłodzony budyń.
14. Na wodzie i 2 łyżki cukru ugotuj karmel.
15. Do karmelu dodaj 100 g masła i kakao, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
16. Zdejmij karmel z ognia i wylej go na wierzch budyń.
17. Przykryj drugą połową ciasta.
18. Całość udekoruj cukrem pudrem.
19. Gotowe! Ciasto karpatka z budyniem można podać na ciepło lub zimno. Smacznego!