Przepis na karpatka 📖

Składniki:

Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 4 jajka

Krem:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- wanilia

Dodatkowo:
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Wodę, mleko, masło i sól wstaw na mały ogień. Kiedy masło się rozpuści, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj aż ciasto zacznie odchodzić od garnka.
2. Przełóż ciasto do miski i zostaw do ostygnięcia.
3. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku, mieszając cały czas, aż ciasto stanie się gładkie.
4. Przełóż ciasto na papier do pieczenia w formie prostokątnej, piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30-35 minut.
5. Przygotuj krem: Na patelni podgrzej mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąkami i dodaj do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodaj wanilię i ostudź.
6. Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na pół i wyłóż kremem. Przykryj wierzch górną połówką ciasta.
7. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

karpatka bez glutenu
karpatka królewska
najlepsza karpatka
placki karpatka
karpatka z pudelka