Przepis na prosty ciasto karpatka 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 jajek
- 500 ml mleka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka vanilii
- 100 g mąki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Na początek należy przygotować ciasto. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mleko i gotujemy, aż mieszanina będzie ciepła.
2. Do rondelka dodajemy mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru oraz vanilię. Dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i będzie odchodzić od ścianek rondelka.
3. Następnie ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
4. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z pozostałym cukrem, aż masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość.
5. Do ubitych jajek dodajemy ciasto kruche i dokładnie miksujemy, aby składniki się połączyły.
6. Przygotowaną masę wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
8. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. Do gotowego budyniu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
9. Upieczone ciasto przechodzimy na kratkę do ostygnięcia.
10. Gdy ciasto jest już zimne, przekrawamy je na dwie równe części.
11. Jedną połowę ciasta smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy drugą połową.
12. Całe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
13. Karpatkę kroimy na porcje i podajemy.
Smacznego!