Przepis na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 125 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g rabarbaru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj masło i dokładnie je rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Owij je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Rabarbar umyj i obierz ze skórki. Pokrój go na mniejsze kawałki i ułóż na spód wysmarowanej masłem formy.
4. W garnku zagotuj mleko. W osobnej miseczce rozpuść budyniowy proszek w trochę zimnego mleka. Dodaj go do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
5. Zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie równomiernie rozprowadź go na rabarbarze.
6. Zimne ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Przełóż ją na wierzch budyniowej warstwy.
7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i studź. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.
Gotowe! Smacznego!