Przepis na ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 70g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500g rabarbaru
- 2 łyżki cukru brązowego
- 100g mąki
- 100g cukru
- 80g masła
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Owij je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Rabarbar umyj i pokrój w kawałki o długości 2-3 cm. Wrzuć je do garnka i dodaj cukier brązowy. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
3. W misce wymieszaj mąkę, cukier i masło, aż powstaną grudki. Możesz to zrobić palcami lub za pomocą noża.
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm i wyłóż na dno formy do pieczenia o średnicy około 25 cm.
5. Na ciasto wyłóż ostudzony rabarbar i równomiernie posyp kruszonką.
6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie możesz pokroić je na kawałki i podawać.
Smacznego!