Przepis na ciasto kruche z truskawkami 📖

Przepis na ciasto kruche z truskawkami:

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 70g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem.
2. Dodaj masło i dokładnie rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Zawinięte w folię aluminiową, odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. W międzyczasie truskawki oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
6. Posyp truskawki dwiema łyżkami cukru pudru, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.
7. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 5 mm.
8. Wyklej nimi dno i boki formy do tarty.
9. Wypełnij przygotowane ciastem formę do tarty.
10. Na wierzchu ułóż pokrojone wcześniej truskawki.
11. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
13. Przed podaniem posyp powierzchnię ciasta cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto z truskawkami kruche
kruche ciasto z truskawkami
ciasto kruche z truskawkami i bezą
kruche ciasto z truskawkami i budyniem
dobre ciasto kruche z truskawkami