Przepis na ciasto krucho- drożdżowe do makowca 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta soli

Nadzienie makowe:
- 300 g maku
- 100 g cukru
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
- jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić na 10 minut, aby drożdże aktywowały się.
2. W dużej misce połączyć mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka, sól oraz aktywowane drożdże z mlekiem. Wyrobić gładkie ciasto.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. W międzyczasie przygotować nadzienie makowe. Mleko zagotować w garnku, dodać mak i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać cukier, masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Mieszać cały czas, aż powstanie gęste nadzienie. Zestawić z ognia i ostudzić.
5. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować je na prostokątną płat o grubości około 0,5 cm.
6. Na wywałkowanym cieście równomiernie rozsmarować nadzienie makowe.
7. Zwijać ciasto od dłuższego boku, aby powstała rolada. Zrolowane ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Roztrzepane jajko posmarować wierzch ciasta.
9. Makowiec wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 40 minut, aż stanie się złoty i chrupiący.
10. Po upieczeniu, makowiec ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać pokrojony na kawałki.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe do makowca
ciasto krucho-drożdżowe do pasztecików
ciasto krucho drożdżowe z jabłkami
szarlotkę krucho-drożdżowe
rogaliki krucho drożdżowe