Przepis na szarlotkę krucho-drożdżowe 📖
Składniki:Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 15 g drożdży świeżych
Nadzienie:
- 5-6 jabłek (średniej wielkości)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na około 15 minut, aby drożdże podrośły.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Wyroś obiema rękami składniki na mąkę, aż powstaną drobne okruchy.
3. Do suchych składników dodaj rozczyn z drożdży oraz ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto dopóki nie będzie elastyczne i odstaje od ręki. Jeśli za bardzo klei się do palców, dodaj odrobinę mąki.
4. Gotowe ciasto uformuj w kulę, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podrosło.
5. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki. Dodaj cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm. Wyłóż nim dno i boki formy do tarty (o średnicy około 24 cm). Wierzch pierzgo na widoczne na zdjęciu.
7. Wyłóż jabłka na przygotowane ciasto. Jeśli jest za dużo soku, odlej go, by zapobiec nadmiernemu zmoczeniu ciasta.
8. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch jabłek oraz brzegi ciasta.
9. Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C, do momentu gdy wierzch nabierze złotego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!