Przepis na ciasto malinowa chmurka 📖
Przepis na malinową chmurkę:Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Składniki na nadzienie:
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na piankę:
- 3 białka jajek
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
1. Należy przygotować ciasto. W misce należy wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło, aż powstanie kruszonka.
2. Następnie do miski należy dodać jajko oraz mleko, i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm i wyłożyć nim formę do pieczenia.
4. Przygotować nadzienie. Maliny wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem z cytryny.
5. Na rozwałkowanym cieście ułożyć nadzienie.
6. Przygotować piankę. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder oraz skrobię kukurydzianą.
7. Piankę ułożyć na malinach, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
8. Po upieczeniu chmurkę ostudzić i podawać w kawałkach. Smacznego!