Przepis na kruche ciasto malinowa chmurka 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 125 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 pół szklanki malin
1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zagniataj ciasto, aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
6. Wytnij z ciasta kółka (np. przy pomocy szklanki lub foremek) i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż lekko się zezłoci.
8. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż ciasto ostygnie.
9. Na każdym kawałku ciasta umieść kilka malin.
10. Możesz posypać ciasto cukrem pudrem przed podaniem.
11. Smacznego!