Przepis na kruche ciasto malinowa chmurka 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 pół szklanki malin

1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zagniataj ciasto, aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
6. Wytnij z ciasta kółka (np. przy pomocy szklanki lub foremek) i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż lekko się zezłoci.
8. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż ciasto ostygnie.
9. Na każdym kawałku ciasta umieść kilka malin.
10. Możesz posypać ciasto cukrem pudrem przed podaniem.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto malinowa chmurka
ciasto chmurka malinowa
ciasto malinowa chmurka bez pieczenia
ciasto malinowa chmurka duża blacha
malinowa chmurka