Przepis na ciasto malinowa chmurka bez pieczenia 📖

Oto przepis na ciasto malinowa chmurka bez pieczenia:

Składniki:
- 300 g herbatników
- 200 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki żelatyny

Wykonanie:
1. Rozdrabniamy herbatniki na drobne kawałki w blenderze lub przez umieszczenie ich w woreczku i rozgniecenie wałkiem.
2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy rozdrobnione herbatniki i mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Masą z herbatników wykładamy dno formy do ciasta, równomiernie rozprowadzając. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygła.
5. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.
6. W większej misce mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż składniki się połączą.
7. Dolewamy lekko przestudzoną żelatynę do masy serowej i dokładnie mieszamy.
8. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
9. Na stężałe dno z herbatników wykładamy połowę masy serowej.
10. Układamy maliny na wierzchu masy serowej.
11. Na maliny wykładamy resztę masy serowej, równomiernie rozprowadzając.
12. Ciasto wkładamy do lodówki na około 4 godziny lub do momentu, aż masa stężeje.
13. Przed podaniem można udekorować ciasto malinami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

malinowa chmurka bez pieczenia
ciasto malinowa chmurka
ciasto chmurka malinowa
kruche ciasto malinowa chmurka
ciasto malinowa chmurka duża blacha