Przepis na ciasto marchewkowe z kajmakiem 📖
Składniki:- 3 duże marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 szklanka kajmaku
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
3. W drugim naczyniu ubij jajka.
4. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, olej roślinny i starte marchewki. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto.
6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy i będzie suche wewnątrz.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
8. Po przestudzeniu ciasta przekrój je na pół.
9. Na dolną część ciasta rozsmaruj równomiernie kajmak.
10. Przykryj drugą połową ciasta marcewkowego.
11. Gotowe ciasto marchewkowe z kajmakiem możesz udekorować dowolnie, np. posypując je cukrem pudrem.
Smacznego!