Przepis na jak ciasto marchewkowe 📖

Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich lub suszonych owoców

Sposób wykonania:
1. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
2. Dodaj startą marchewkę i mieszaj wszystkie suche składniki razem.
3. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich olej roślinny. Wymieszaj całość.
4. Dodaj jajka i olej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj wszystko razem. Jeśli chcesz, możesz również dodać pokruszone orzechy włoskie lub suszone owoce.
5. Zmieszane składniki przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do pieczenia.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, lub do momentu gdy włożony do ciasta patyczek będzie suchy.
7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Następnie możesz je podać lub udekorować kremem śmietankowym lub tłuszczem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe
www.ciasto marchewkowe
na ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe z lukrem