Przepis na na ciasto marchewkowe 📖
Składniki:- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
2. Dodaj startą marchewkę, olej roślinny oraz jajka. Dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
3. Jeżeli dodajesz orzechy, wsyp je do masy i delikatnie wymieszaj.
4. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz ciasto w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45-50 minut, lub do momentu gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
6. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, pokrój je na porcje i podawaj.
Smacznego!