Przepis na ciasto na nalesniki slone 📖

Przepis na słone naleśniki:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 ⅔ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- Dodatkowe składniki np. ser, szynka, pieczarki, cebula (według preferencji)

Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mąkę, sól i cukier. Wymieszaj na sucho.
2. Dodaj jajka i olej. Powoli wlej mleko, stale mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
3. Rozgrzej patelnię lub naleśnikową. Dodaj tłuszcz (olej lub masło) i roztop go na całej powierzchni patelni.
4. Naleśnik powinien być cienki, więc wlej małą ilość ciasta (około ¼ szklanki) na rozgrzaną patelnię. Delikatnie obracaj patelnią, aby ciasto pokryło spód równomiernie.
5. Smaż na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż spód ciasta stanie się złoty. Następnie obróć naleśnik i smaż go jeszcze przez kilka sekund.
6. Przenieś upieczone naleśniki na talerz, a następnie przygotuj nadzienie z wybranych dodatków. Możesz użyć sera, szynki, pieczarek lub cebuli, aby nadać słonym smak.
7. Nałóż nadzienie na naleśnik i dokładnie zwiń go lub złożyć w trójkąt.
8. Powtórz proces smażenia i nadziewania aż zużyjesz całe ciasto.
9. Gotowe naleśniki możesz podać jako danie główne lub jako przekąskę. Możesz je serwować na gorąco lub schłodzone, według własnych preferencji.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki słone
słone naleśniki
ciasto nalesnikowe slone
ciasto kruche slone
ciasto drozdzowe slone