Przepis na ciasto nalesnikowe slone 📖

Oto przepis na słone naleśniki:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj.
2. Dodaj jajka do miski i roztrzep je widelcem.
3. Powoli wlej mleko do miski, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.
5. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
6. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju.
7. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana, nałóż na nią łyżkę ciasta.
8. Rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni.
9. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z jednej strony, a następnie odwróć je szpatułką i smaż kolejne 1-2 minuty.
10. Przełóż gotowe naleśniki na talerz i powtórz proces aż zużyjesz całe ciasto.

Gotowe słone naleśniki możesz podać na różne sposoby: z wędliną, serem, warzywami lub dowolnym nadzieniem, które lubisz. Dobrą opcją jest też posypać je tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, tak aby ser się roztopił. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto słone
ciasto na nalesniki slone
ciasto drozdzowe slone
ciasto kruche slone
ciasto naleśnikowe