Przepis na ciasto na pierogi i uszka 📖

Ciasto na pierogi i uszka jest łatwe do przygotowania. Oto przepis:

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajko z olejem.
3. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę do mąki, mieszając cały czas, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Dodaj roztrzepane jajko z olejem do ciasta i zagnieć je dobrze.
5. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.

Teraz możesz przejść do przygotowania nadzienia na pierogi lub uszka i formowania ich. Przepisy na różne nadzienia mogą się różnić, więc wybierz to, które najbardziej Ci odpowiada. Po uformowaniu pierogów lub uszek gotuj je we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będą miękkie. Następnie możesz podać je z ulubionymi dodatkami, na przykład zrumienioną cebulką i śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na uszka i pierogi
pierogi i uszka
uszka ciasto
ciasto uszka
ciasto na uszka bez jajek