Przepis na ciasto na pierogi meksykańskie 📖
Oto przepis na ciasto na pierogi meksykańskie:Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Powoli dodawaj ciepłą wodę i olej, mieszając ciasto aż do połączenia składników.
3. Zagnieć ciasto przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na cienkie placki. Możesz również użyć wałka do ciasta lub maszyny do wałkowania ciasta.
6. Wytnij okręgi z rozwałkowanego ciasta, używając szklanki lub foremki do pierogów.
7. Nałóż około 1 łyżkę nadzienia na każdy okrąg ciasta.
8. Złóż pierogi na pół i dokładnie zamknij brzegi, dociskając je widelcem.
9. Powtórz kroki 6-8, aż całe ciasto i nadzienie zostaną wykorzystane.
10. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5 minut, aż będą miękkie i pływające na powierzchni.
11. Przełóż gotowe pierogi na talerz i podawaj gorące, możesz je podać z sosem do nachos lub guacamole.
Smacznego!