Przepis na ciasto na pierogi na kefirze 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj jajka i olej, a następnie stopniowo wlewaj kefir, ciągle mieszając składniki.
3. Zagnieć ciasto do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji.
4. Ciasto podziel na dwie części i owin folią spożywczą.
5. Odstaw ciasto na około 30 minut dla lepszego wyrastania.
6. Następnie rozwałkuj jedną porcję ciasta na cienki placek.
7. Wykrój kółka przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów.
8. Nałóż farsz na każde kółko ciasta (np. mięsny, serowy lub z kapustą).
9. Zlepij brzegi pierogów, formując charakterystyczną falbankę.
10. Powtórz czynności z drugą częścią ciasta.
11. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
12. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odcedź.
13. Podawaj ciepłe pierogi na talerzu, np. z dodatkiem smażonej cebulki lub kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb na kefirze
faworki na kefirze
racuchy na kefirze
pancake na kefirze
pankejki na kefirze