Przepis na faworki na kefirze 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 150ml kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajko i kefir, następnie dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
4. Rozwałkuj ciasto na cienki placek na oprószonej mąką powierzchni.
5. Pokrój ciasto na równoległe paski o szerokości około 2 cm.
6. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz nim koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworka.
7. W dużym garnku rozgrzej olej.
8. Delikatnie wrzucaj faworki do gorącego oleju i smaż je z obu stron na złocisty kolor.
9. Wyjmij faworki z oleju i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Gdy faworki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
11. Faworki na kefirze gotowe do podania! Smacznego!