Przepis na ciasto na pierogi pieczone 📖
Składniki:- 400g mąki pszennej
- 250ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Nadzienie (według preferencji):
- ziemniaki
- kapusta
- twarożek
- mięso
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, następnie dodaj jajko i olej. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając całość najlepiej drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
2. Gdy składniki utworzą jednolite ciasto, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne i miękkie. Jeśli będzie zbyt klejące, dosyp trochę mąki.
3. Ciasto podziel na dwie równe części i uformuj z nich kulki. Owin każdą z kul folią spożywczą i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je widelcem. W przypadku kapusty, drobno ją poszatkuj i podsmaż na patelni, a następnie wymieszaj z ziemniakami. Jeśli preferujesz inne nadzienie, przygotuj je według swojego przepisu.
5. Po odczekaniu, rozwałkuj jedną z kul na cienkie ciasto (ok. 2-3 mm). Możesz użyć wałka lub maszynki do rozwałkowywania ciasta.
6. Wykrawaj kółka o średnicy około 8 cm za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.
7. Na każde kółko nałóż porcję nadzienia (np. łyżeczkę) i zlepiej brzegi ciasta, tworząc półksiężycową formę pierogów. Możesz użyć widelca, aby dokładnie je złożyć.
8. Gotowe pierogi ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut, aż pierogi będą złociste i chrupiące.
9. Powtarzaj kroki od 5 do 8, aż zużyjesz całe ciasto i nadzienie.
10. Pierogi na ciepło podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebulka, kwaśna śmietana czy sos pomidorowy. Smacznego!