Przepis na pierogi pieczone ze szpinakiem 📖
Składniki:- 400g mąki
- 200ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 200g świeżego szpinaku
- 200g serka ricotta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. Na początku przygotuj ciasto na pierogi. W misce wymieszaj mąkę, jajko oraz ciepłą wodę, a następnie zagnieć ciasto. Powinno mieć elastyczną konsystencję. Owiń je folią spożywczą i odstaw na około 30 minut do odpoczynku.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Szpinak dokładnie umyj, osusz i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż je na maśle, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut. Gdy szpinak zmięknie, odcedź go z nadmiaru wody.
3. W misce wymieszaj szpinak z serkiem ricotta. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Wróć do ciasta i podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na cienkie placki, a następnie wykrawaj z nich kółka za pomocą szklanki.
5. Na każdym kółku ciasta umieść łyżeczkę nadzienia szpinakowego. Sklej brzegi ciasta, tworząc półksiężyce. Dokładnie przyciśnij brzegi, aby nie odpadały podczas gotowania.
6. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż pierogi z obu stron, aż staną się lekko zrumienione.
7. Gotowe pierogi wyjmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj gorące, na przykład ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego!