Przepis na ciasto na pierogi woda i maka 📖
Przepis na ciasto na pierogi:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Wsyp mąkę do dużej miski i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
2. Stopniowo dodawaj wodę do mąki, mieszając jednocześnie łyżką lub ręką. Kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą.
3. Gdy ciasto zacznie się formować, przenieś je na stolnicę i zagnieć przez około 5 minut. Możesz dodawać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
4. Po zagnieceniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż je na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po odpoczynku ciasto jest gotowe do użycia. Możesz teraz rozwałkować je na cienkie placki i wycinać z nich krążki do pierogów.
7. Nałóż farsz na połowę każdego krążka, zlepij brzegi i gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut lub aż staną się pływające.
8. Wyjmij pierogi, odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład smażoną cebulką i śmietaną.
Smacznego!