Przepis na ciasto na pierogi y tradycyjne 📖
Ciasto na pierogi tradycyjne:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj sól. Wymieszaj.
2. Powoli wlej gorącą wodę do miski, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
3. Dodaj olej roślinny i kontynuuj mieszanie, aż składniki połączą się i utworzą jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę lub blat, posypany odrobiną mąki, i wyrabiaj je energicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
5. Formuj z ciasta kulę i owiń je w wilgotną ściereczkę. Pozostaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu przygotuj nadzienie do pierogów.
7. Następnie rozwałkuj ciasto na cienkie placki o grubości około 2-3 mm.
8. Wytnij kółka z ciasta za pomocą szklanki lub foremki.
9. Na każdym kółku umieść niewielką ilość nadzienia (np. mięsnego, ziemniaczanego, serowego) w środku.
10. Złóż pierogi na pół, łącząc brzegi i dokładnie je zlep.
11. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię i staną się miękkie.
12. Wyjmij pierogi za pomocą cedzaka i odcedź na sitku.
13. Podawaj gorące pierogi z ulubionymi dodatkami, np. smażoną cebulką i kwaśną śmietaną.
Smacznego!