Przepis na ciasto na pierogi z 1 kg maki 📖

Przepis na ciasto na pierogi z 1 kg maki:

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml ciepłej wody
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Wlej ciepłą wodę do miski z mąką i dodaj jajka.
3. Zagnieć ciasto rękami lub użyj miksera z hakiem do ciasta, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolite ciasto.
4. Roztop masło i ostudź je nieco.
5. Połóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na cienki placek.
6. Posmaruj roztopionym masłem całą powierzchnię ciasta.
7. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku.
8. Pokrój zwinięte ciasto na kawałki szerokości około 2 cm.
9. Każdy kawałek delikatnie spłaszcz i formuj w okrągłe placki.
10. Na środek każdego placka nałóż dowolne nadzienie (np. mięsno-warzywne, serowe lub owocowe) i zlepij brzegi ciasta, tworząc pieróg.
11. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
12. Gotowe pierogi wyjmij cedzakiem i podawaj jako danie główne lub przekąskę, np. z dodatkiem smażonej cebulki i śmietany.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na pierogi 1 kg mąki
ciasto na pierogi z 0 5 kg mąki
ciasto na pierogi z 1kg mąki
ciasto na pierogi z kilograma mąki
ciasto z mąki ryżowej na pierogi