Przepis na ciasto na pierogi z grzybami 📖

Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj.
2. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż będą łatwo odchodziły od rąk.
3. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.
4. W międzyczasie umyj pieczarki i pokrój je w drobną kostkę.
5. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
6. Na dużej patelni rozpuść masło i dodaj posiekane grzyby i cebulę.
7. Smaż mieszając na średnim ogniu, aż pieczarki zmiękną i odparuje nadmiar płynu.
8. Dopraw grzyby solą i pieprzem do smaku oraz gotuj jeszcze przez kilka minut.
9. Odstaw farsz na bok i pozostaw do wystudzenia.
10. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.
11. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów, wycinaj okręgi z rozwałkowanego ciasta.
12. Na każdym okręgu ciasta umieść porcję farszu (1-2 łyżki).
13. Zlep brzegi ciasta, tworząc półksiężyce z pierogami.
14. Gotuj pierogi w dużym garnku z osolonym wrzątkiem przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
15. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową i odsącz na talerzu.
16. Podawaj pierogi na ciepło, posypane posiekaną zielenią, smażoną cebulką lub kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi z grzybami
pierogi z grzybami lesnymi
pierogi z grzybami suszonymi
pierogi kapusta z grzybami
pierogi z kapustą i grzybami