Przepis na pierogi kapusta z grzybami 📖

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szczypta soli

Nadzienie:
- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto pierogowe. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i olej. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, wyrabiając całość rękami, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
2. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich odkładaj, a drugą rozwałkuj na około 3 mm grubości.
3. Przygotuj nadzienie. Grzyby namocz w gorącej wodzie i pozostaw na około 30 minut. Następnie odcedź je i pokrój w drobne kawałki. Posiekaj również kapustę, cebulę oraz czosnek.
4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smażąc je aż będą miękkie i lekko zarumienione.
5. Dodaj grzyby i smaż je przez kilka minut. Następnie dodaj kapustę i duś całość, aż kapusta zmięknie.
6. Dopraw nadzienie solą i pieprzem, a następnie dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
7. Na rozwałkowanym cieście wykrawaj okręgi o średnicy około 8 cm. Na każdym kawałku ciasta połóż łyżeczkę nadzienia, a następnie zlep pierogi - skleić brzegi i dokładnie je złączyć.
8. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty, aż będą wypłynęły na powierzchnię.
9. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową, odcedź i ułóż na talerzu.
10. Możesz podawać pierogi kapusta z grzybami z dodatkiem startej śmietany, kwaśnej śmietany lub posiekanej zieleniny.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z kapustą i grzybami po angielsku
pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami
pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami
farsz pierogi z kapusta i grzybami