Przepis na ciasto na pierogi z jogurtem 📖

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szczypta soli

1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj jogurt, jajko i olej do miski.
3. Wyrób ciasto, aż składniki dokładnie się połączą.
4. Gdy ciasto zacznie być zwarte, przekładaj je na stolnicę i kontynuuj wyrabianie rękoma przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją miską lub ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu ciasto możesz podzielić na mniejsze części i rozwałkować na cienkie placek.
7. Każdy placek pokrój na okręgi przy pomocy foremki lub szklanki.
8. Na środku każdego krążka nałóż farsz (np. ziemniaczano-cebulowy, mięsny, serowy).
9. Złóż ciasto na pół, zlepiając brzegi, i dokładnie zesługuj, aby dobrze się trzymało.
10. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut, aż wyjdą na powierzchnię.
11. Ostrożnie wyjmij pierogi i podawaj zaraz po ugotowaniu, np. z dodatkiem cebulki na patelni albo z sosem czosnkowym. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na naleśniki z jogurtem
ciasto marchewkowe z jogurtem
ciasto z rabarbarem z jogurtem
ciasto z rabarbarem i jogurtem
ciasto naleśniki z jogurtem naturalnym