Przepis na ciasto na pierogi żeby nie było twarde 📖

Ok, oto przepis na ciasto na pierogi, które będzie miękkie i delikatne:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli

Instrukcje:
1. Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
2. W drugiej misce roztrzep jajka i dodaj ciepłą wodę. Wymieszaj.
3. Powoli wlej mieszankę jajeczno-wodną do miski z mąką, stale mieszając drewnianą łyżką.
4. Gdy składniki się połączą, dodaj olej roślinny i kontynuuj mieszanie.
5. Kiedy składniki utworzą jednolite ciasto, przenieś je na stolnicę (posypaną mąką).
6. Zagnieć ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i miękkie.
7. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
8. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do formowania pierogów według wybranego przepisu.

Podobne przepisy

ciasto na pierogi żeby było miękkie
ogorki kiszone na zime zeby byly twarde
pierogi jest twarde
naleśniki żeby nie pękały
gofry twarde