Przepis na ciasto naleśnikowe do ryby 📖
Przepis na ciasto naleśnikowe do ryby:Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 400g filetów rybnych (np. dorsz, łosoś)
- Sól i pieprz do smaku
- Sos tatarski lub cytryna do podania
Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę i sól. Oddzielnie, w drugiej misce roztrzep jaja, a następnie dodaj mleko i olej. Powoli dodawaj mieszankę jajeczną do mąki, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na około 15 minut.
2. W międzyczasie, pokrój filety rybne na kawałki o średniej wielkości. Posól i popieprz do smaku.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie lekko natłuść ją olejem. Delikatnie maczaj kawałki rybne w cieście naleśnikowym, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
4. Powtarzaj ten proces, używając kolejnych kawałków ryby, aż cały filet zostanie wykorzystany.
5. Przełóż usmażone naleśniki z rybą na talerz i podawaj je z sosem tatarskim lub sokiem z cytryny jako dodatek.
Smacznego!