Przepis na ciasto naleśnikowe do ryby 📖

Przepis na ciasto naleśnikowe do ryby:

Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 400g filetów rybnych (np. dorsz, łosoś)
- Sól i pieprz do smaku
- Sos tatarski lub cytryna do podania

Instrukcje:

1. W jednej misce wymieszaj mąkę i sól. Oddzielnie, w drugiej misce roztrzep jaja, a następnie dodaj mleko i olej. Powoli dodawaj mieszankę jajeczną do mąki, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na około 15 minut.

2. W międzyczasie, pokrój filety rybne na kawałki o średniej wielkości. Posól i popieprz do smaku.

3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie lekko natłuść ją olejem. Delikatnie maczaj kawałki rybne w cieście naleśnikowym, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.

4. Powtarzaj ten proces, używając kolejnych kawałków ryby, aż cały filet zostanie wykorzystany.

5. Przełóż usmażone naleśniki z rybą na talerz i podawaj je z sosem tatarskim lub sokiem z cytryny jako dodatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto naleśnikowe
ciasto do naleśnikowe
ciasto naleśnikowe bez jajek
ciasto naleśnikowe do kurczaka
dobre ciasto naleśnikowe