Przepis na ciasto piernikowe z kremem z kaszy manny 📖

Ciasto piernikowe z kremem z kaszy manny:

Składniki na ciasto piernikowe:
- 250g mąki pszennej
- 125g miodu
- 100g cukru brązowego
- 125g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem z kaszy manny:
- 500ml mleka
- 100g kaszy manny
- 50g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g mascarpone

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól i proszek do pieczenia w misce.
2. W oddzielnym garnku rozgrzej miód, cukier i masło na małym ogniu. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się rozpuszczą.
3. Połącz suchą mieszaninę i jajko z roztartym masłem, miodem i cukrem. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce na godzinę.
4. Po godzinie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Wyciąć kawałki ciasta za pomocą foremek, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
5. W trakcie pieczenia przygotuj krem z kaszy manny. W garnku rozgrzej mleko i cukier, a następnie dodaj kaszę mannę i gotuj przez około 10 minut, aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy i mascarpone.
6. Wyjęte z piekarnika ciasteczka ostudź na kratce i posmaruj kremem z kaszy manny.

Gotowe! Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Podobne przepisy

fit placki z kaszy manny
rafaello z kaszy manny
ciasto marchewkowe piernikowe
ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
ciasto czekoladowe z kaszy mannej