Przepis na ciasto pierogi z truskawkami 📖

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka masła

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajka i stopniowo wlej ciepłą wodę. Następnie zagnieć elastyczne ciasto i odkładaj na bok na 30 minut.

2. W międzyczasie, umyj i osącz truskawki. Następnie pokrój je na drobne kawałki.

3. Do truskawek dodaj cukier i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.

4. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienkie płaty ciasta.

5. Wytnij kółka o średnicy około 8 cm za pomocą szklanki lub foremki.

6. Na środek każdego krążka ciasta połóż 1-2 łyżki nadzienia z truskawkami. Zlepij pierogi, starając się dobrze zamknąć ich brzegi.

7. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

8. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż do salaterki. Polać rozpuszczonym masłem.

9. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na pierogi z truskawkami
pierogi z truskawkami
pierogi truskawkami
pierogi z truskawkami i serem
pierogi z truskawkami mrożonymi