Przepis na ciasto pierogi z truskawkami 📖
Składniki:- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajka i stopniowo wlej ciepłą wodę. Następnie zagnieć elastyczne ciasto i odkładaj na bok na 30 minut.
2. W międzyczasie, umyj i osącz truskawki. Następnie pokrój je na drobne kawałki.
3. Do truskawek dodaj cukier i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
4. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienkie płaty ciasta.
5. Wytnij kółka o średnicy około 8 cm za pomocą szklanki lub foremki.
6. Na środek każdego krążka ciasta połóż 1-2 łyżki nadzienia z truskawkami. Zlepij pierogi, starając się dobrze zamknąć ich brzegi.
7. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż do salaterki. Polać rozpuszczonym masłem.
9. Smacznego!