Przepis na pierogi z truskawkami mrożonymi 📖
Składniki:- 300 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 jajko
- 250 g mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę, wodę i jajko. Wyrób gładkie ciasto, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
2. W międzyczasie rozmroź truskawki, a następnie przecieraj je przez sito, aby pozbyć się pestek.
3. Dodaj cukier i sok z cytryny do przecieru truskawkowego, dokładnie wymieszaj.
4. Podziel ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkuj na cienki placek na oprószonym mąką blacie.
5. Przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów wycinaj krążki z ciasta.
6. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę nadzienia truskawkowego. Zlep brzegi ciasta i dobrze je ściśnij.
7. Powtórz kroki 4-6 z drugą częścią ciasta.
8. W dużym garnku zagotuj osolonym wrzątkiem. Wrzucaj po kilka pierogów na raz i gotuj przez około 5 minut, aż będą wypłynąć na powierzchnię.
9. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i smaż na złoty kolor.
10. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową i od razu obtocz w bułce tartej.
11. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane śmietanką.
Smacznego!