Przepis na pierogi truskawkami 📖

Składniki:
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła

Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj.
2. W osobnej misce, roztrzep jajko, dodaj ciepłą wodę i olej. Wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj płyn do mąki, cały czas mieszając widelcem.
4. Gdy składniki będą się łączyć, przełóż ciasto na stolnicę i dokładnie wyrob przez kilka minut.
5. Uformuj z ciasta kulę i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. W międzyczasie, oczyść truskawki, usuń szypułki i pokrój je w drobne kawałki.
7. W rondlu, podgrzej masło i dodaj truskawki oraz cukier. Smaż przez kilka minut, aż owoce zmiękną.
8. W misce, wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i dodaj do truskawek. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż farsz zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
9. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrój kółka za pomocą szklanki.
10. Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu truskawkowego, zlej brzegi ciasta i dokładnie je zlep.
11. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut, do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
12. Odsącz gotowe pierogi i podawaj na ciepło, najlepiej skropione masłem i posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi z truskawkami
ciasto pierogi z truskawkami
pierogi z truskawkami i serem
pierogi z truskawkami mrożonymi
ciasto na pierogi z truskawkami