Przepis na ciasto pizza guseppe 📖
Składniki do ciasta:- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos:
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylia
- sól i pieprz do smaku
Składniki na pizzę:
- 200 g mozzarelli, startej
- 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1 papryka, pokrojona w paseczki
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając ciasto łyżką. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W rondlu podgrzej passatę pomidorową razem z czosnkiem, oregano, bazylią oraz solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut.
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C.
5. Wyrosłe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj każdą z nich na placek o grubości 0,5 cm. Przełóż placki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
6. Nałóż sos pomidorowy na ciasta, zostawiając 1 cm brzeg. Posyp połową startej mozzarelli i rozłóż połowę szynki, pieczarek, cebuli i papryki na każdym cieście.
7. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż składniki się zrumienią, a ser się roztopi.
8. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej ostygnąć przez kilka minut, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!