Przepis na ciasto quiche 📖

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 jajka
- 150 g sera, np. gouda
- 150 g wędzonej szynki
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawinięte w folię wstaw na 30 minut do lodówki.
3. W międzyczasie szynkę pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
4. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim tortownicę. Włóż do lodówki na 10 minut.
5. W misce ubij jajka, dodaj śmietanę i miksuj, aż się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
6. Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozłóż szynkę, posiekana cebulę oraz starty ser.
7. Całość zalej przygotowanym wcześniej jajeczno-śmietanowym miks'em.
8. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż masa się ścięnie i wierzch nabierze lekko złocistego koloru.
9. Po upieczeniu wyjmij quiche z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto quiche
quiche
quiche z lososiem
quiche z porami
quiche z grzybami