Przepis na kruche ciasto quiche 📖
Przepis na kruche ciasto quiche:Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę umieść w misce.
2. Wcieraj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i wodę, zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Uformuj kulę z ciasta, zawin ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm.
7. Przełóż ciasto do formy do tarty, a nadmiar odetnij.
8. Nakłuj dno tarty widelcem.
9. Wyłóż papierem do pieczenia i obciąż ciasto np. suchą fasolą.
10. Piecz ciasto przez 15 minut.
11. Po upływie tego czasu usuń papier i fasolę, a ciasto piecz przez kolejne 5 minut, aż nabierze złotego koloru.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed nadzieniem.
*Teraz możesz przygotować wybrane nadzienie na quiche.