Przepis na quiche z grzybami 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka zimnej wody
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 100 g startego sera np. gouda
- sól, pieprz do smaku
- gałązka natki pietruszki
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i wodę, zagniataj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
3. W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój je w plastry. Cebulę i czosnek posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę i czosnek, aż się zeszklią. Dodaj grzyby i smaż przez kilka minut, aż odparuje nadmiar wilgoci. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek. Wyłóż nim tortownicę, a nadmiar ciasta odetnij nożem. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem.
7. Wymieszaj śmietanę, jajka i ser w misce. Dopraw solą i pieprzem.
8. Na spód ciasta włóż przygotowane grzyby z cebulą i czosnkiem, a na wierzch wlej masę jajeczną.
9. Wstaw quiche do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj ciepłe lub letnie. Smacznego!