Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem 📖
Składniki:- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g rabarbaru (pokrojonego na małe kawałki)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Wymieszaj masło i cukier w misce, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dodaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
5. Przełóż ciasto do prostokątnej formy (ok. 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na cieście równomiernie rozłóż kawałki rabarbaru.
7. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale użyj o połowę mniejszej ilości mleka, aby był gęstszy.
8. Delikatnie polej rabarbar budyniem.
9. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
10. Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
11. Przed podaniem pokrój na porcje i ciesz się smakiem tego pysznego ciasta ucieranego z rabarbarem i budyniem. Smacznego!