Przepis na ciasto rafaello 📖

Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 200 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:
1. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki lub blendujemy, aby uzyskać drobne okruszki. Przekładamy do miski.
2. Ser mascarpone, cukier puder, kakao i mleko mieszamy w osobnej misce, aż składniki się połączą.
3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie dodajemy do miski z masą serową i dokładnie mieszamy.
4. Do masy serowej dodajemy połowę wiórek kokosowych i wymieszane biszkopty. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Z powstałej masy formujemy małe kulki o średnicy około 3 cm i obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych.
6. Gotowe kuleczki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężały.

Ciasto rafaello jest gotowe do podania! Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

rafaello ciasto
ciasto rafaello thermomix
ciasto rafaello bez pieczenia
ciasto rafaello z ajerkoniakiem
ciasto rafaello w tortownicy