Przepis na placek rafaello z białą czekoladą 📖

Składniki:
- 250 g białej czekolady
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka

Wykonanie:
1. Rozpuść 200 g białej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do ostygnięcia.
2. W misce ubij masło razem z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj po jednym jajku, ciągle mieszając.
4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy masłowej, cały czas mieszając.
6. Dodaj rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę, dokładnie wymieszaj.
7. Następnie dodaj mleko i wymieszaj na jednolitą masę.
8. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź przygotowane ciasto.
9. Piecz placek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z pieca i odstaw do ostygnięcia.
11. Kiedy placek będzie wystudzony, rozpuść pozostałe 50 g białej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
12. Polej wystudzony placek rozpuszczoną czekoladą i posyp równomiernie wiórkami kokosowymi.
13. Odstaw do zastygnięcia.
14. Pokrój placek rafaello na równą ilość kawałków i serwuj.

Smacznego!

Podobne przepisy

rafaello z białą czekoladą
rafaello na biszkopcie z białą czekoladą
rafaello z białą czekoladą i adwokatem
rafaello na herbatnikach z białą czekoladą
tort rafaello z białą czekoladą