Przepis na ciasto rolada z kremem 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i przygotuj blaszkę do pieczenia (ok. 30x40 cm) przez jej wyłożenie papierem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek jajek.
3. W dużej misce wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną. Starannie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
5. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
6. Delikatnie połącz ubitą pianę z masą jajeczną. Mieszaj bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
7. Przełóż przygotowaną masę na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni.
8. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i stanie się elastyczne.
9. W międzyczasie, przygotuj krem: ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
10. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i odwróć je na czystą ściereczkę. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia.
11. Przez całą długość jednego z boków ciasta, nałóż równą warstwę kremu śmietankowego.
12. Delikatnie, z pomocą ściereczki, zwiń ciasto wzdłuż strony z kremem, tworząc roladę. Staraj się, aby rolada była ściśle zwinięta.
13. Przełóż roladę na półmisek lub paterę. Jeśli chcesz, możesz również posypać wierzch rolady cukrem pudrem lub udekorować kawałkami owoców.
14. Schłódź roladę w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem. Możesz również schować ją na krótszy czas do zamrażarki, jeśli potrzebujesz szybkiego schłodzenia.
15. Przekrój roladę na kawałki i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto rolada z kremem i galaretką
ciasto rolada
dobre ciasto rolada
ciasto marchewkowe z kremem
dobre ciasto z kremem