Przepis na ciasto sernik królewski 📖
Przepis na ciasto sernik królewski:Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła, roztopionego
- 500 g twarogu
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- opcjonalnie: owocowe dżemy lub konfitury do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozdrobnij herbatniki na drobne kawałki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm, wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
2. Dno formy wylep herbatnikami z masłem, dociskając je równomiernie na całej powierzchni. Wstaw formę do lodówki na około 30 minut.
3. W międzyczasie w większej misce wymieszaj twaróg, cukier, jajka, śmietankę, mąkę, skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej na spód herbatnikowy przygotowaną masę serową.
5. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik zyska rumiany kolor i lekko stężeje.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim na około 1 godzinę, by wolno stygł.
7. Po wystudzeniu wyjmij sernik z formy i udekoruj go ulubionym owocowym dżemem lub konfiturą.
8. Przełóż sernik na paterę i schłódź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc przed podaniem.
Smacznego!