Przepis na sernik krolewski na zimno 📖
Składniki:- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g twarogu
- 200 g cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 galaretki truskawkowe
- 300 ml wrzątku
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)
Przygotowanie:
1. W blenderze lub za pomocą tłuczka rozkrusz herbatniki na drobne okruszki.
2. Masło roztop w rondelku i wymieszaj je z rozkruszoną masą herbatnikową.
3. Przygotuj formę o średnicy około 20 cm i wyłóż jej dno masą z herbatników, dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg i cukier, aż powstanie jednolita masa.
5. W drugiej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
6. Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę do masy serowej, delikatnie mieszając aż do połączenia składników.
7. Następnie, rozpuść dwie galaretki w 300 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
8. Do masy serowej wlej przestudzoną galaretkę i ponownie delikatnie wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki.
9. Wyjmij foremkę z lodówki i wylej na nią masę serową. Wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub do momentu, aż sernik stężeje.
10. Przygotuj trzecią galaretkę, której użyjesz do dekoracji.
11. Po schłodzeniu, delikatnie wyjmij sernik z formy i wyłóż go na półmisek lub talerz.
12. Owocami udekoruj wierzch sernika, a następnie polej go cienką warstwą trzeciej galaretki.
13. Wstaw sernik ponownie do lodówki na około 1 godzinę, aby galaretka stężała.
14. Serwuj schłodzony sernik królewski na zimno i ciesz się jego pysznym smakiem!