Przepis na ciasto szarlotka z budyniem 📖

Składniki:
- 250g mąki
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik dżemu jabłkowego (około 400g)
- 2 budynie waniliowe
- 500ml mleka
- 3-4 jabłka
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
2. Dodaj 150g pokrojonego masła i 2 jajka. Wyrób szybko ciasto.
3. Ciasto podziel na pół, zawijaj każdą część w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj budynie: wymieszaj proszek budyniowy z odrobiną mleka.
5. Zagotuj resztę mleka, a następnie dodaj rozrobiony proszek budyniowy. Gotuj cały czas mieszając, aż budynie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź.
6. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
7. Na dnie formy wysmarowanej masłem rozłóż jedną część schłodzonego ciasta. Nakłuj je widelcem.
8. Na ciasto wyłóż połowę słoika dżemu jabłkowego, a następnie przełóż plasterkami jabłek.
9. Na jabłka równomiernie rozprowadź wystudzony budyń.
10. Na wierzchu rozetrzyj drugą część ciasta o grubości 3-4 mm. Możesz użyć tarki o dużych oczkach.
11. Posmaruj wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 45-50 minut, aż ciasto będzie rumiane.
12. Po upieczeniu, pozostaw ciasto w formie do całkowitego wystygnięcia.
13. Przed podaniem posyp szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotka z budyniem i pianka
szarlotka z budyniem i jabłkami
szarlotka z budyniem na tortownice
szarlotka kruchym cieście z budyniem
szarlotka z budyniem siostry anieli